Onze woonkamer make-over

By

19 april 2013 was de dag dat we een bod uitbrachten op ons huidig huis. Eind juni a.s. wonen we alweer 7 jaar in ons fijne huis. De afgelopen jaren hebben we flink verbouwd. Zo zijn inmiddels alle verdiepingen voorzien van kunststofkozijnen, zijn de keuken,badkamer, toilet in zijn geheel vernieuwd. En uiteraard verrichtte we het nodige stucwerk, verfden we alles en legden we overal nieuwe vloeren.
Inmiddels kan ik met tevredenheid zeggen dat het huis af is. Oké, alleen nog de achtertuin en onze eeuwige rommel zolder moeten nog eens (flink) onder handen genomen worden. Maar ik ben meer dan tevreden hoe onze woonkamer er eindelijk uitziet!
Wat 7 jaar geleden begon als bij mekaar geraapt zooitje van allerlei meubels en nog niet echt een stijl te hebben ontwikkeld, stap ik vandaag de dag met een blij gevoel in onze woonkamer. Het klopt. De kleuren, patronen en texturen van meubels. Ja, dit zijn wij!

Accessoires
Het afgelopen jaar heeft onze woonkamer een behoorlijke make over gekregen. Zo gooide wij vorig jaar de zithoek en eethoek compleet om, kregen we hierdoor extra ruimte, maar hadden we ook extra (opberg)ruimte nodig waardoor we nieuwe meubels aanschafte. Zonder een trapkast moet je creatief zijn met je ruimte. Verder heeft de middelste muur al menig kleurtjes gehad. Maar uiteindelijk zijn we geëindigd bij een lichtgrijze kleur. Een kleur die je hier en daar in accessoires terug ziet komen. Overigens merk ik dat ik het laatste jaar meer rust heb en dat dit ook zeker terug te zien is in ons interieur. Verder heb ik ook niet meer de behoefte om elk seizoen van accessoires te wisselen. Naast dat het beter is voor de portemonnee, scheelt het ook in rommel aan allerlei soorten prullaria die vervolgens afgedankt op zolder eindigen. De accessoires die er nu staan zijn op elkaar afgestemd. Het geeft rust en een ‘dit klopt gevoel’, waardoor er geen intrinsieke behoefte is om steeds iets nieuws te hoeven kopen meer.
De accessoire kleuren die je voornamelijk ziet zijn licht/donker grijs, zwart, houtkleur, groenblauw en goud.

Geliefde houtkleur
Zoals je wellicht is opgevallen is houtkleur (bruin) een geliefde kleur in onze woonkamer. Van bank, tot tafel tot kasten tot fotolijsten tot muurpaneel. Van licht tot donker en alles er tussen in.
Een hele verandering aangezien we 7 jaar geleden met een hele donkere eettafel en dressoir begonnen, waar accessoires voornamelijk blauw waren. Daar zijn ook onze kleuren plissés op gebaseerd. Een rib uit ons lijf. Maar mega fijn in gebruik. Tevens breekt deze kleur met de rest in huis (hoewel ik soms ook twijfel aan deze kleur hoor!) Maar als ik beneden kom, de aanblik zie van de dichte plissés, dan voelt het fris aan! Alsof je op vakantie in één of ander Grieks oord bent 🙂

Als accentkleur kozen we lichtgrijs als vlak op de middelste muur en een steenkool kleur voor de openhaard en de kolommuur bij de eethoek/keuken.

Vernieuwde eethoek met eetkamerbank
Op de plaats waar nu de eethoek bevind, was eerst het zitgedeelte. Ondanks dat het zitgedeelte enorm fijn zitten was, met openslaande deuren en directe uitkijk op onze ruime tuin, gooiden wij vorig jaar alles compleet om.
De reden? De oudste die ontzettend graag ‘alleen’ naar de speeltuin bij ons voor wilde. Om hem toch in de smiezen te kunnen houden is onze zithoek naar de voorkant verplaatst.
En ik moet zeggen, het eetgedeelte aan de achterkant ziet er nu onwijs gezellig uit! Met onze nieuwe eettafel, stoelen en eetbank nodigt het nu ook uit om gezellig aan tafel te gaan zitten en daar activiteiten te doen.

De eethoek staat in directe verbinding met de bar en keuken. Omdat het een ‘uitbouw’ gedeelte betreft van 3 meter besloten we tijdens onze zoektocht een iets langere eettafel aan te schaffen. Met 2.20m lengte hebben we voor de toekomst in elk geval ruimte genoeg om met aanhang van onze kroost te eten. Wel zo gezellig!

Het zitgedeelte
Omdat we dus het eetgedeelte en zitgedeelte omgegooid hebben, moest er ook een nieuw tv meubel komen. Het oude was namelijk gebaseerd op de afmetingen van de uitbouw en was te lang voor de muur waar nu de tv staat. Of we moesten de deur naar de gang verplaatsten, maar dat leek ons iets te veel en te duur werk.
De bank staat – zoals je wellicht al gezien hebt – voor de openhaard. Deze gebruiken we echter niet meer (de gehele voeg en schoorsteen aan de buitenkant moet vervangen worden en dat wordt een ontzettend duur grapje dat we voorlopig nog maar even uitstellen..)

Grappig detail. Achter de bank staat een ‘side table’. Deze is gemaakt van de poten ‘blad’ van onze oude eettafel. Heeft hij in elk geval een goede herbestemming gekregen.

Speelgoedhoek
In deze Besta kast met walnotenpatroon zit het speelgoed verstopt. Op de foto kun je het jammer genoeg niet goed zien, maar de frontdeuren hebben een mooi hexagon patroon.
Boven de kast hangen prikborden in de vorm van een zeshoek. Ontzettend leuk om daar alle knutselwerkjes van de kinderen aan te hangen. Voorheen stond hier dus een bureautje. Deze is verplaatst.

Omdat wij een wenteltrap hebben – en dus geen trapkast – missen wij opbergruimte. Gelukkig is onze keuken ruim genoeg om ook daar voorraad op te slaan. Maar met 2 kinderen, en vooral al hun speelgoed kwijt te kunnen, was het geen overbodige luxe om een extra kast te hebben.
Onlangs kochten wij een opbergkast bij Pronto. Hij is van de Castano serie waar ook onze tafel en tv meubel van zijn. Hoewel ik voorheen de eigenheden van verschillende meubels leuk vond, ben ik nu juist blij met deze keuze en de eenheid die het creëert. Zonder dat het overheerst.

De andere lange kast die eerst in de hoek waar nu het Besta meubel staat is verplaatst naar de bijkeuken zodat we dat als verlengde van de keuken/voorraad (denk aan thee/handdoeken, chips, koeken en allerlei andere zooi etc) kunnen opbergen.

Woonkamer before
In onderstaande gallerij zie je hoe we het huis kochten, hoe onze inrichting in het begin was en een beetje daarna. Wat een verschil he!

We also recommend

No Comments

Leave a Reply