Minimaliseren kun je leren

By

Waar mensen tegenwoordig steeds méér en méér willen ben ik op zoek naar gelukkig en succesvol zijn met minder. Het bekijken van de (kleine) dingen die je wél hebt in plaats van wat je niet hebt of graag zou willen hebben. Want tot hoever ga je dan tot je verzadigd bent? En maakt het keer op keer  kopen van de duurste  spullen of zoveel mogelijk spullen je ook écht gelukkig? Minimaliseren kun je leren #1.

Het wonen in een ‘tiny house’ gaat me iets te ver. Maar ik werd wel moe van al die troep, rommel, onnodige dingen in huis. Ik was op zoek naar een succesvol leven zonder materialistisch te zijn. De afgelopen jaren realiseerde ik mij steeds meer dat spullen er niet toe doen. Het gras aan de overkant lijkt misschien groener. Vaak keek ik naar naar wat anderen hadden en ik niet. Hoe langer ik hier over na dacht hoe vaker ik tot de conclusie kwam wat anderen niet hadden. Niet in de zin van dat ik ‘beter’ ben.
Een voorbeeld; Iemand heeft een HBO opleiding gedaan of laat een droomhuis bouwen. Maar wat die gene niet heeft is een moeder of ouders. Een gemis die bij elke mijlpijl en je gehele leven lang voelt. Zou ik willen ruilen. Nee.
Nog een voorbeeld; Iemand is zojuist tante geworden. Ik ben lichtjes jaloers, omdat ik met mijn gehandicapte broertje nooit tante zal worden. Echter diegene heeft al een heel proces achter de rug om zwanger te raken. Helaas zonder resultaat.
Ik kijk op uit mijn gedachten en prijs mij gelukkig en gezegend met ons zoontje. Snap je wat ik bedoel? Geluk zit het hem niet in spullen. Niet in tastbare dingen.

De fashion industrie met 52 seizoenen in 1 jaar!
Welke ingrediënten heb je nodig om voor meer betekenis in je leven en hoe zorg je ervoor dat deze een bijdrage leveren aan je tevredenheid? En beter nog; meer tijd in het leven. Tijd om door te brengen met je dierbaren, herinneringen te maken die je tijdens een moeilijke periode helpen of juist als je vereenzaamt in het bejaardenhuis om aan terug te denken. Denk je dan nog terug aan die leuke lichtgevende cactus of dat kanten roze jurkje of die jeans?
Wist je trouwens dat de fashion industrie geen 4 seizoenen hanteert maar 52 seizoenen in één jaar! Dat is toch te gek voor woorden. Dat is elke week (!!) een nieuw seizoen aan kleding in de winkels waardoor je het gevoel krijgt achter te lopen met de mode. Het laatste wat we willen is buiten de boot/mode vallen. Heel slim van de fashion industrie want op die manier kopen we elke week wel wat.
Het is niet voor niks dat modeketens zoals H&M een saldo per maand met een limiet hanteert voordat je hoeft te betalen. Of de ‘graaischuur’ Primark waar je goedkoop kleding kunt scoren. De BBC bracht in 2008 een flink aantal weeffouten aan het licht.
Conclusie? De kledingarbeiders verdienen per maand nauwelijks €50. Wat geef jij uit als je bij de Primark geshopt hebt? Vast veel meer!
Ook uitbuiting van Indiase tienermeisjes in textielbedrijven kwam aan het licht.

Je hebt niet meer ruimte nodig, maar minder spullen


Minder rommel, minder stress en afleidingen
Tjah en na een kledingopruimsessie lijkt je kast zielig leeg waardoor je weer nieuwe spullen gaat kopen. Zo blijft het cirkeltje rond. Tijd om actie te ondernemen die een bijdrage levert aan tevreden(heid) (zijn met minder) en duurzaamheid.
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, zegt men. Is het zo makkelijk? Wie dacht dat minimalisme enkel opruimen is komt bedrogen uit. Het is namelijk veel meer dan dat.
Met minimaliseren richt je je voornamelijk op de essentie. Niet meer kopen om het kopen om een leegte op te vullen, maar erachter komen wat die leegte dan is. Zo kwam ik erachter dat de momenten dat ik niet lekker in mijn vel zat, vaker online webshops afstruinende en ook vaker dingen kocht die dan later in de kledingcontainer verdwenen, zodra ik het beu was. Het was toch goedkoop en niet meer leuk?

Echter minimalisme betekent  niet dat je al je eigendommen makkelijk in één rugzak kwijt kan en het gaat ook niet alleen maar over spullen. De essentie is tevreden zijn met minder. Hoe fijn is het als je minder keuzes hoef te maken (denk aan 52 weken de nieuwe mode in de winkels), minder geld uit zal geven en nog beter minder om schoon te maken in huis! Op die manier kun je overzichtelijker leven en hoef je minder vaak iets te zoeken.  Je hebt dus meer vrijheid en meer tijd voor je passies en geluk.

Herinneringen bewaar je niet in een doos op zolder, maar in je hart

De eerste stap
Goed. De eerste stap is gezet. Ik ben de spullen en rommel in huis beu en besloot er wat aan te doen. Enige tijd geleden heb ik al een hoop spullen van zolder weggedaan. Uit ervaring weet ik dat het super onhandig is om spullen zoals rapporten van school en nog meer onzinnig papierwerk te bewaren. Uiteindelijk draait het kind/ of kinderen op in het opruimen van hun ouders bewaar hobby.
Met de gedachte dat ons zoontje later ons huis moest leegruimen begon ik met het opruimen van de zolder.
Ik geloof dat ik maar één rapport van de basisschool bewaard heb en de rest zelfs weggedaan heb. Wanneer kijk ik er nog naar? Al mijn eigen gemaakte tekeningen en knutselwerkjes van vroeger eindigde ook in de papiercontainer.
Een doos met foto’s bewaar ik wel, omdat ik deze nog in fotoboeken moet plakken. Iets wat ik al heel lang uitstel maar toch maar eens moet gaan doen.
En verder? Ik zal je over een tijdje weer een nieuwe update geven!

Hoe ga jij om met rommel in huis? Pas je ook al minimalisme toe?

We also recommend

1 Comment

  • Reply
    Inez
    07/08/2017 at 10:43 AM

    Ik val ook heel vaak – onbewust – in de val van het steeds meer willen en kopen. Omdat wij in een vrij klein appartement wonen, is het ook heel snel duidelijk, wanneer ik me weer eens “laten gaan” heb. Ik doe mijn best om me meer bewust te zijn van wat ik koop en waarom ik het koop, maar desondanks kan ik soms toch ook een koopwoedeaanval krijgen waardoor ik alles maar in m’n winkelmandje blijf gooien… Al doende leert men zeker?

  • Leave a Reply