Een 3e kindje?

By

Een vraag die ik mij de laatste tijd vaker stel. We waren een paar dagen thuis uit het ziekenhuis, Amber was net een week oud, toen ik de wens voor een 3e kindje uitsprak. Maar toen eenmaal de gebroken nachten aanbraken ebde deze wens al snel naar de achtergrond. Om de zoveel tijd popt echter deze vraag op.


Leuke meisjes naam
Afgelopen week nogmaals. Terwijl ik op zoek was naar geurkaarsen deed ik een vondst van een kaars met Amber haar naam erop. Er stond nog een naam onder. “Black Amber & ginger Lily”. Ik bedacht me dat ik Lily wel een leuke naam voor een meisje vond! Dan hoefde ik tenslotte alle babyspullen op zolder niet te verkopen/weggeven, maar kon ik ze bewaren!
Want dat is ook een dingetje hoor. Aan de ene kant wil ik onze zolder opgeruimd krijgen, inclusief alle babyspullen weg (denk aan het badje, te kleine baby maatjes, positiekleding etc), anderzijds kan ik er nog niet aan geloven dit alles weg te doen.

Weegschaal
Het is alsof mijn weegschaal (mijn sterrenbeeld!) het ene moment zakt naar: “Alles moet weg, want zolder opgeruimd” naar “Ja, maar wat als?”
Wat als die derde toch komt? Is het ons gegeven?
Het zwanger worden van Aron duurde een jaar. Het zwanger worden (en zwanger blijven ansich) van Amber duurde bijna 2 jaar inclusief twee miskramen. Waarvan ik de eerste als vrij heftig heb ervaren.
Daarnaast is de angst groot dat het misgaat. Boven op het gegeven de vraag of een kans op weer een hartafwijking aanwezig is.
Die echo’s joh, daar ben ik geen held meer in! De echo bij de eerste miskraam gaf zo’n klap. Om later maar niet te spreken over de slechte 20 weken echo.

Drager erfelijk gen
Verder weten we niet hoe de toekomst met Amber gaat verlopen. Dat ze een openhartoperatie nodig heeft staat vast. Maar wanneer kunnen de artsen moeilijk zeggen. Zul je zien dat ik op dat moment uitgerend blijkt te zijn!
Naast de angst voor een kindje met nog een hartafwijking speelt het erfelijke gen ook een rol.
Ik ben namelijk drager van translocatie 14/21. Zoals je wellicht weet heb ik een broertje met Downsyndroom, ook wel trisomie 21 genoemd.
Chromosoom 14 zit in mijn geval geplakt aan chromosoom 21. Dat betekent dat ik een verhoogde kans heb op een kindje met Downsyndroom. Tel daar mijn leeftijd bij op (31) en je snapt mijn zorgen.
Nav de vruchtwaterpunctie weten we dat Amber ook drager is van dit gen.

Een gelukkig kindje
Zorgen of ons volgende kindje gelukkig zal zijn heb ik daarentegen niet.
Wat is nu gezondheid? Tot en met de 20 weken echo van Amber riep ik de gehele tijd al: “Als hij/zij maar gelukkig is” in plaats van de welbekende uitspraak als het maar gezond is. (Iets met een onderbuik gevoel?). En ondanks dat mijn broertje Down heeft is hij wel gelukkig!

Ervaring leert dat je gezondheid niet voor het kiezen hebt. Sterker nog, hoe vaak hoor je wel niet dat een kindje op 4 á 5 jarige leeftijd ineens ernstig (ongeneeslijk) ziek wordt. Terwijl hij/zij als baby oogwaarschijnlijk gezond leek te zijn.

De weegschaal in balans en compleet?
Zoals je begrijpt heeft deze weegschaal genoeg beweegredenen af te wegen om wel of niet voor een 3e kindje te gaan.
Dat is dus mijn vraag aan mijzelf. Ik – weegschaal – keuze – balans.
We leggen ons geen termijn op wanneer die keuze gemaakt moet zijn. Daniël zou graag nog een derde kindje willen.
En ik? Ik blijf voorlopig nog wikken en wegen tot mijn hart en hoofd het eens zijn met elkaar 😉 Want of we compleet zijn? Daar kan ik voor nu geen volmondig ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden.

Wanneer besloot jij/jullie voor een 2e / 3e / 4e kindje te gaan?
En wanneer had je het gevoel dat je gezin compleet was?


We also recommend

2 Comments

 • Reply
  Wendy
  04/01/2020 at 7:40 PM

  Lastig. Ik heb altijd gezegd dat ik graag een moeder van twee zou willen zijn. Mijn vriend ziet zichzelf graag de vader van drie. We hebben nu één heerlijke dame van bijna 3 jaar. En ja, nu is het in mijn hoofd toch wel een beetje tijd voor de tweede. Of die derde dan nog komt, dat zien we dan wel weer.

 • Reply
  Lianne
  05/01/2020 at 11:09 AM

  Heel herkenbaar! Bij mij verandert het ook met de dag! Tegenstrijdige gevoelens. Willen opruimen maar niet alles willen weggooien!
  Van de eerste waren we zo zwanger. Nummer 2 duurde ruim 1,5. Er zit nu 4 jaar leefdtijdsverschil tussen. Afgelopen mei hebben we een miskraam gehad! Als ik nu weer zwanger zou raken zit er weer 4 jaar of meer tussen! Dat vind ik ook wel weer een dingetje. Maar in mijn hart voelt het niet compleet.

 • Leave a Reply