Chalkidiki – Griekenland

By

Griekenland is by far één van mijn favo vakantielanden. De reden; een heerlijk mediterraan klimaat, goede stranden, vriendelijke mensen en een prachtige natuur/omgeving. Vorig jaar zochten we een plekje om massatoerisme te ontvluchten. We ontdekten een mooi pareltje aan het vaste land. Met de vorm van een hand met drie vingers is Chalkidiki een schiereiland met afzonderlijke namen: Kassandra, Sithonia en Ayion Oros met het religieuze Athos.

Metamorfosi

Wij verbleven vlakbij Metamorfosi. Een klein dorpje gelegen richting het schier gedeelte van Sithonia. We besluiten vanaf ons hotelcomplex lopend naar het dorpje te gaan. Ongeveer zo’n 2 kilometer wandelen we in een oase van rust, geurende naaldbomen en zien we een helderblauwe zee.
Niet voor niets staat Sithona bekend om haar mooiste stranden.

Onderweg komen we deze taverne tegen, met uitzicht over zee. En hoewel het hier overal prachtig is merk je dat de crisis in de dorpjes heeft huisgehouden. Het is wat rauwer, soms wat vergane glorie, maar dat heeft ook wel weer wat.

Kassandra

Toe aan een bruisendere omgeving? Dan moet je zeker naar Kassandra gaan. Kassandra heeft schitterende zandstranden en badplaatsen zoals Afytos beach en het strand bij Kallithea. Kallithea is een grotere en bekende badplaats die zo’n vier kilometer ten oosten van Kassandria ligt. Het uitgaanscentrum is bruisend en modern met tavernes, restaurantjes, winkeltjes en trendy bars.
Om Afytos te bereiken ga je via een steile kustweg vanuit het gelijknamige dorp.

Afytos

Athos

Athos is de geboorteplaats van filosoof Aristoteles en bevat daarnaast historische dropen. Zo doen zich vele mythes de ronde. Hier staan twintig kloosters waar alleen monniken leven . Alles wat ook maar een beetje afleiding geeft is verboden, dus ook geiten zijn niet welkom Daarnaast mag je Athos alleen onder strenge voorwaarden bezoeken. Tevens is een visum verplicht. Deze is echter alleen door mannen aan te vragen. Vrouwen wordt niet toegelaten op Mount Athos. Om die reden bleef de piratenboot waarmee we een dagtocht hadden ook minimaal 300 meter uit de kust.

Een leuk verhaal trouwens! Het woord gaat dat jongens/mannen een dame/meisje oppikken in Kassandra, daar de gehele avond en nacht dansen en de tijd van hun leven hebben. De volgende dag neemt hij het meisje mee naar de meest prachtige stranden in Sithonia. En op de derde dag als hij van het meisje af moet dan gaat hij naar de berg Athos om bij orthodoxe monniken te verblijven. Vrouwen niet toegestaan 😉

Piratenboot

Zodra we de piratenboot binnen stapten werd een foto met een heuse piraat gemaakt die we later als sleutelhanger konden kopen.
We leggen aan bij een mooie baai waar we een heerlijke lunch krijgen. Later leggen we aan in Ammouliani. Een havenplaatsje én paradijs met de mooiste stranden.

De piratenboot in de baai bij Ammouliani
Ammouliani
Ammouliani
Ammouliani

Roadtrip naar Sithonia

Neos marmaras, gelegen aan de westkust van Sithonia is een leuk idyllisch stadje, met de auto rijd je heuveltje op en heuveltje af. Het landschap van achterliggende groene heuvels in combinatie met de blauwe zee is adembenemend mooi.

Ja, Griekenland heeft mijn hart! De mensen zijn vriendelijk en hardwerkend. De stranden adembenemend mooi met hier en daar vergane glorie. In Chalkidiki is zeker meer te zien. Mochten we ooit eens terug gaan dan zullen we naar Kassandra gaan. Daar is het bruisender. Ga je voor rust dan is Metamorfosi aan te raden. Tevens is een huur auto ook geen overbodige luxe. Zorg wel dat je deze op voorhand al bested hebt. Wij hadden niet voldoende cash geld bij ons. En de dichtstbijzijnde pinautomaat was 8 kilometer verder! Oeps haha. Gelukkig konden we wat regelen met onze reisleiding.

We also recommend

No Comments

Leave a Reply